Share |

Uutiset

18.2.2021KD Kotkan kuntavaaliehdokkaat arvoillassaLue lisää »24.10.2020Kotkan kristillisdemokraattien vuosikokousLue lisää »4.11.2018Herkkukorin voittaja arvottuLue lisää »

Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Mikko Almgren
mikko.almgren(at)gmail.com

Varapuheenjohtaja
Maaret Lommi
maaret.lommi(at)gmail.com

Sihteeri
Jorma Kaario
jorma.kaario(at)gmail.com

Vanhusasiainvaltuutettu

Share |

Maanantai 31.12.2018 klo 16:37 - Maaret Lommi


MERKITTÄVÄ  ASKEL PAREMPAAN SUUNTAAN


Kun vanhuspalvelulaki astui voimaan vuonna 2013, se toi mukanaan hyviä asioita, kuten vanhusneuvostot ja pakolliset hoito- ja palvelusuunnitelmat sekä palautekyselyt. Tämän hyvän lain tultua voimaan päätettiinkin sitten aloittaa säästäminen laitoshoidosta. Vanhainkoteja lakkautettiin ja ulkopuolista tukea tarvitsevat vanhukset jäivät koteihin kotihoidon asiakkaiksi. Päätöksen taustalla oli kaunis ajatus, että jokainen saisi viettää elämänsä ehtoopuolta kotonaan niin pitkään kuin vain olisi mahdollista.  

Viime kevään aikana saimme lukea ja kuulla kotihoidon puolelta useita ikäviä, suorastaan järkyttäviä uutisia lähes heitteille jätetyistä vanhuksista. Laadukas hoitotyö kaatui resurssipulaan. Vanhusväestön määrä kasvaa maassamme nopeasti ja kotihoidon asiakkaaksi tulee koko ajan iäkkäämpiä ja sairaampia vanhuksia. Kotihoitoon pitäisi satsata selkeästi enemmän resursseja. Hoitajia on liian vähän. Kotihoidossa työskentelevä henkilökunta on monin paikoin ylikuormittunutta ja hoitajat kokevat itse huolta työnsä laadusta, koska aina on kiire.

Vanhustenhoidon tila on erittäin huolestuttava useissa kunnissa. Tämä huoli jaetaan laajasti mm. eri ikäryhmissä sekä poliittisella kentällä. Asia nousee esiin aina silloin tällöin, mutta mitään mainittavia parannuksia ei ole saatu aikaan.

Vireillä on nyt kansalaisaloite, jossa ehdotetaan vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista. Vanhusasiainvaltuutettu toimisi itsenäisenä ja riippumattomana valtakunnallisena vanhusten edunvalvojana, joka valvoo vanhusten oikeuksien toteutumista, seuraa vanhustenhoidon tilan kehittymistä sekä raportoi näistä suoraan eduskunnalle. Tätä kansalaisaloitetta ovat mukana kannattamassa mm. Vanhustyön keskusliitto, Senioriliike ja Super.  Tilanne kentällä on monin paikoin hälyttävä ja valtakunnallinen edunvalvoja tarvitaan. Asiaa voi edistää allekirjoittamalla kansalaisaloitteen.

Tämä toimi ei ole riittävä vanhusten kotihoidon kaikkien ongelmien ratkaisemiseksi, mutta se on ehdottomasti merkittävä askel parempaan suuntaan!