Share |

Uutiset

4.11.2018Herkkukorin voittaja arvottuLue lisää »4.11.2018Pieni eduskuntavaalistarttiLue lisää »17.12.2017KD Kotkan julkilausumaLue lisää »

Uusimmat kirjoitukset

  • 6.12.2019 12:46Esko Almgren muistelee talvisodan tapahtumiaLue lisää »
  • 10.11.2019 17:36KD Kymen piirin julkilausuma syyskokouksessa 9.11.2019Lue lisää »
  • 10.11.2019 16:56Kristillisdemokraattien Kymen piirin syyskokous pidettiin 9.11. KotkassaLue lisää »

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Maaret Lommi
Nuottakatu 4, 48910 Kotka
maaret.lommi(at)kymp.net
050 560 7588

Vanhusasiainvaltuutettu

Share |

Maanantai 31.12.2018 klo 16:37 - Maaret Lommi


MERKITTÄVÄ  ASKEL PAREMPAAN SUUNTAAN


Kun vanhuspalvelulaki astui voimaan vuonna 2013, se toi mukanaan hyviä asioita, kuten vanhusneuvostot ja pakolliset hoito- ja palvelusuunnitelmat sekä palautekyselyt. Tämän hyvän lain tultua voimaan päätettiinkin sitten aloittaa säästäminen laitoshoidosta. Vanhainkoteja lakkautettiin ja ulkopuolista tukea tarvitsevat vanhukset jäivät koteihin kotihoidon asiakkaiksi. Päätöksen taustalla oli kaunis ajatus, että jokainen saisi viettää elämänsä ehtoopuolta kotonaan niin pitkään kuin vain olisi mahdollista.  

Viime kevään aikana saimme lukea ja kuulla kotihoidon puolelta useita ikäviä, suorastaan järkyttäviä uutisia lähes heitteille jätetyistä vanhuksista. Laadukas hoitotyö kaatui resurssipulaan. Vanhusväestön määrä kasvaa maassamme nopeasti ja kotihoidon asiakkaaksi tulee koko ajan iäkkäämpiä ja sairaampia vanhuksia. Kotihoitoon pitäisi satsata selkeästi enemmän resursseja. Hoitajia on liian vähän. Kotihoidossa työskentelevä henkilökunta on monin paikoin ylikuormittunutta ja hoitajat kokevat itse huolta työnsä laadusta, koska aina on kiire.

Vanhustenhoidon tila on erittäin huolestuttava useissa kunnissa. Tämä huoli jaetaan laajasti mm. eri ikäryhmissä sekä poliittisella kentällä. Asia nousee esiin aina silloin tällöin, mutta mitään mainittavia parannuksia ei ole saatu aikaan.

Vireillä on nyt kansalaisaloite, jossa ehdotetaan vanhusasiainvaltuutetun viran perustamista. Vanhusasiainvaltuutettu toimisi itsenäisenä ja riippumattomana valtakunnallisena vanhusten edunvalvojana, joka valvoo vanhusten oikeuksien toteutumista, seuraa vanhustenhoidon tilan kehittymistä sekä raportoi näistä suoraan eduskunnalle. Tätä kansalaisaloitetta ovat mukana kannattamassa mm. Vanhustyön keskusliitto, Senioriliike ja Super.  Tilanne kentällä on monin paikoin hälyttävä ja valtakunnallinen edunvalvoja tarvitaan. Asiaa voi edistää allekirjoittamalla kansalaisaloitteen.

Tämä toimi ei ole riittävä vanhusten kotihoidon kaikkien ongelmien ratkaisemiseksi, mutta se on ehdottomasti merkittävä askel parempaan suuntaan!

 


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini