Share |

Uutiset

11.2.2023KD:n valtuustoryhmältä kaksi aloitetta kaupunginvaltuustoonLue lisää »23.1.2023Eduskuntavaalikampanjamme alkoiLue lisää »27.1.2022Mikko Almgren aluevaltuustoonLue lisää »

Uusimmat kirjoitukset

  • 13.4.2024 13.30Eija-Riitta Korhola Kotkan torilla 2.5.Lue lisää »
  • 13.4.2024 10.43KD Kymen piirin kevätkokous pidettiin ImatrallaLue lisää »
  • 16.3.2024 11.18Äänestä järjen ääntä EurooppaanLue lisää »

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Mikko Almgren
mikko.almgren(at)gmail.com

Varapuheenjohtaja
Maaret Lommi
maaret.lommi(at)gmail.com

Sihteeri
Jary Högnabba
kotkankd(at)gmail.com

Rohkeasti loppun asti elämän puolesta

Share |

Torstai 9.4.2015 klo 18.38 - Teksti: Maaret Lommi, kuva: Jary Högnabba


eutanasia-kuvituskuva1.jpg


ROHKEASTI LOPPUUN ASTI ELÄMÄN PUOLESTA

Kymen Sanomien pääkirjoituksessa 4.4.”Elämistä helpotetaan, miksei kuolemista?” Markku Espo puolustaa eutanasiaa.

Wikipedian mukaan eutanasialla tarkoitetaan ”armokuolemaa tai armomurhaa, joka on tarkoituksella suoritettu ihmisen surmaaminen tai kuoleman salliminen, jonka tavoitteena on sietämättömän kärsimyksen lopettaminen.” Tämän kaltaista asiaa ei voi käsitellä ilman eettistä pohdintaa, sillä eutanasia sisältää väistämättä ristiriitoja ja mm. pelkoa väärinkäytöksistä.


Eutanasia on saanut kannatusta useissa Euroopan maissa, mutta vain Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa se on sallittu. Meillä Suomessa puhutaan eutanasian sallimisesta kuolemansairaille, kuten em. maissakin puhuttiin ennen sen voimaantuloa. Nyt Belgiassa eutanasiaa on laajennettu, nimittäin helmikuussa 2014 Belgiassa sallittiin eutanasian ulottua myös pieniin lapsiin sekä muistisairaisiin. Tästä on seurannut se, että eutanasiaa on käytetty mm. sokeutumisvaarassa olevien lasten, hyväksikäytetyn anorektikon ja mielenterveysongelmaisen vangin elämän lopettamiseen. Kukaan näistä ei ollut kuolemansairas, mutta heidän elämänsä lopetettiin myrkkypiikillä.

Belgian esimerkin pohjalta mieleen tulevat mm. seuraavat eettiset kysymykset: Voisiko yhteiskunnan huono taloudellinen tilanne nopeuttaa parantumattomasti sairaiden eutanasiaa? Siis voivatko taloudelliset arvot mennä ohi ihmisarvon? Kuka voi antaa luvan ihmisen surmaamiseen esim. koomapotilaiden tai pienen lapsen tapauksessa? Voisiko lupa joissakin tapauksissa tulla helpommin perinnön toivossa? Voidaanko joku ihminen velvoittaa toisen surmaamiseen ammatin perusteella? Siis kenellä on lupa tappaa?

Näen kuolemansairaiden hoidossa tarkoituksenmukaisena hyvän ja korkealaatuisen saattohoidon. Kenenkään elämää ei pidä ylläpitää keinotekoisesti lääketieteellisin keinoin. Elämää ei siis pidä pidentää eikä lyhentää keinotekoisesti.  Tärkeää on tietää, että kipua ja kärsimystä voidaan nykylääketieteen keinoin helpottaa merkittävästi monin tavoin ihmisen elämän loppuun asti.

Toivon jokaiselle rohkeutta elää ja antaa toistenkin elää elämä loppuun asti.

Maaret Lommi (kd.), Kotka

Avainsanat: eutanasia, KD, arvot, rohkeus, armokuolema