Share |

Uutiset

4.11.2018Herkkukorin voittaja arvottuLue lisää »4.11.2018Pieni eduskuntavaalistarttiLue lisää »17.12.2017KD Kotkan julkilausumaLue lisää »

Uusimmat kirjoitukset

  • 6.12.2019 12:46Esko Almgren muistelee talvisodan tapahtumiaLue lisää »
  • 10.11.2019 17:36KD Kymen piirin julkilausuma syyskokouksessa 9.11.2019Lue lisää »
  • 10.11.2019 16:56Kristillisdemokraattien Kymen piirin syyskokous pidettiin 9.11. KotkassaLue lisää »

Yhteystiedot

Puheenjohtaja
Maaret Lommi
Nuottakatu 4, 48910 Kotka
maaret.lommi(at)kymp.net
050 560 7588

Rohkeasti loppun asti elämän puolesta

Torstai 9.4.2015 klo 18:38 - Teksti: Maaret Lommi, kuva: Jary Högnabba

eutanasia-kuvituskuva1.jpg


ROHKEASTI LOPPUUN ASTI ELÄMÄN PUOLESTA

Kymen Sanomien pääkirjoituksessa 4.4.”Elämistä helpotetaan, miksei kuolemista?” Markku Espo puolustaa eutanasiaa.

Wikipedian mukaan eutanasialla tarkoitetaan ”armokuolemaa tai armomurhaa, joka on tarkoituksella suoritettu ihmisen surmaaminen tai kuoleman salliminen, jonka tavoitteena on sietämättömän kärsimyksen lopettaminen.” Tämän kaltaista asiaa ei voi käsitellä ilman eettistä pohdintaa, sillä eutanasia sisältää väistämättä ristiriitoja ja mm. pelkoa väärinkäytöksistä.


Eutanasia on saanut kannatusta useissa Euroopan maissa, mutta vain Hollannissa, Belgiassa ja Luxemburgissa se on sallittu. Meillä Suomessa puhutaan eutanasian sallimisesta kuolemansairaille, kuten em. maissakin puhuttiin ennen sen voimaantuloa. Nyt Belgiassa eutanasiaa on laajennettu, nimittäin helmikuussa 2014 Belgiassa sallittiin eutanasian ulottua myös pieniin lapsiin sekä muistisairaisiin. Tästä on seurannut se, että eutanasiaa on käytetty mm. sokeutumisvaarassa olevien lasten, hyväksikäytetyn anorektikon ja mielenterveysongelmaisen vangin elämän lopettamiseen. Kukaan näistä ei ollut kuolemansairas, mutta heidän elämänsä lopetettiin myrkkypiikillä.

Belgian esimerkin pohjalta mieleen tulevat mm. seuraavat eettiset kysymykset: Voisiko yhteiskunnan huono taloudellinen tilanne nopeuttaa parantumattomasti sairaiden eutanasiaa? Siis voivatko taloudelliset arvot mennä ohi ihmisarvon? Kuka voi antaa luvan ihmisen surmaamiseen esim. koomapotilaiden tai pienen lapsen tapauksessa? Voisiko lupa joissakin tapauksissa tulla helpommin perinnön toivossa? Voidaanko joku ihminen velvoittaa toisen surmaamiseen ammatin perusteella? Siis kenellä on lupa tappaa?

Näen kuolemansairaiden hoidossa tarkoituksenmukaisena hyvän ja korkealaatuisen saattohoidon. Kenenkään elämää ei pidä ylläpitää keinotekoisesti lääketieteellisin keinoin. Elämää ei siis pidä pidentää eikä lyhentää keinotekoisesti.  Tärkeää on tietää, että kipua ja kärsimystä voidaan nykylääketieteen keinoin helpottaa merkittävästi monin tavoin ihmisen elämän loppuun asti.

Toivon jokaiselle rohkeutta elää ja antaa toistenkin elää elämä loppuun asti.

Maaret Lommi (kd.), Kotka

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eutanasia, KD, arvot, rohkeus, armokuolema